Nieuwe single in de lijdenstijd
'Jezus dan, Die alles wist wat er over Hem komen zou, trad naar voren en zei tegen hen: Wie zoekt u?' - Johannes 18:4.
Het is volgende week Goede Vrijdag, de dag waarop we als kerk het lijden en sterven van Jezus gedenken. Als kind begreep ik nooit waarom het Goede Vrijdag heette. Jezus werd vermoord, wat kan daar nou goed aan zijn? Ik had medelijden met deze Mens, die zo'n gruwelijke marteldood moest sterven vanwege mij en mijn schuld! Maar zoals Hij Zelf tijdens Zijn kruisweg zei: Huil niet om Mij. (Lukas 23:28)
Inmiddels begrijp ik Zijn dood wat beter. Allereerst heb ík Hem niet gedwongen, Hij koos er zelf voor om dit voor ons te doen. (Rom. 5:8) Dat blijkt ook uit de details in het lijdensverhaal, waar je zo overheen zou lezen. Hij 'wist wat er over Hem komen zou', zegt Johannes over het moment van Zijn arrestatie in Gethsemané. Vervolgens lezen we dat Jezus ondanks die bittere voorkennis Zelf de eerste stap op Zijn lijdensweg zette, om Zijn arrestatieteam te 'verwelkomen' met de retorische vraag naar ‘wie ze zoeken’. Een gekke vraag toch eigenlijk?
Het is een perfecte gelegenheid voor Jezus om nog één keer te laten zien wie Hij ten diepste is. Hij daagt Judas en consorten uit. Ze antwoorden - uiteraard - dat ze op zoek zijn naar Jezus van Nazareth (Zijn menselijke titel). Waarop Jezus bevestigt dat ze de goede te pakken hebben... Hij maakt Zich echter bekend met 2 woorden: Ego Eimi. Letterlijk vertaald is dat: ‘Ik Ben’. Een frase die we in het Oude Testament veel tegenkomen als God Zich bekend maakt!
Wat er dan gebeurt, is bijzonder. De soldaten deinzen terug en vallen achterover. Waar is die scène in The Passion of the Christ? Want wat een spektakel voor Iemand die in de boeien geslagen wordt, niet? Het laat zien dat God Zelf Zich hier soeverein overgeeft om Zich één te maken met ons lijden, onze zonde, onze dood. Waarom deed Hij dat?
Wat eerder lezen we over de geestelijke drinkbeker die Jezus in de Hof van Gethsemané van de Vader aanneemt. Hij zweet bloed van de stress! Het is een beker die Hem vult met duisternis, verrotting en ziekte. (Jesaja 53:4,5) Kortom: God drinkt hier in menselijke gedaante ‘de zonden der wereld’ in. Omdat Jezus van Zichzelf zondeloos was, was Hij niet vatbaar voor de dood. Immers: ‘het gevolg van de zonde is de dood’. (Rom. 6:23) Als je onschuldig bent, heeft de dood dus geen grip op je. Maar Jezus moest sterven om in onze plaats te kunnen staan.
Met onze zonden op Zijn rug stierf Hij. Eenmaal in het dodenrijk wierp Hij echter deze ‘mantel’ van (onze!) zondeschuld van Zich af, om zo de dood te ontmantelen. Jezus bleek Zelf namelijk nog altijd onschuldig. De dood verloor dus Zijn grip op Hem, en terwijl Jezus opstond uit de dood bleef mijn zonde achter in het graf. Hij neemt ons mee in Zijn opstanding (Rom. 6:8, Rom 8:11, 2 Tim. 2:11, Kol.3:3, 2 Kor. 5:14-15) Luther noemde het niet voor niets ‘de vrolijke ruil’.
Toch een behoorlijk Goede Vrijdag, zo werd mij duidelijk toen ik bij een ‘Wonder van het Kruis’ conferentie van stichting Vrij Zijn was. Spreker Wilkin van de Kamp vertelde bevlogen het verhaal van de laatste 18 uur van Jezus leven op aarde. Daarbij riep hij regelmatig vol bewondering uit: ‘Dit is mijn Jezus!’ Het was mijn kennismaking met het volle evangelie.
Het heeft me geïnspireerd om een lied te schrijven: ‘Ingelijfd’. Wat past het goed op het album. Want in wie kunnen wij beter zien hoe scherven bijdragen aan het eeuwige Leven dan in Jezus Christus?
Kom ook meevieren dat Jezus leeft! We spelen Ingelijfd en alle andere songs live in Houten op 6 april! Tickets kun je hier bestellen: https://www.truetickets.nl/e/17949/releaseconcert-project-aardewerk